folktandvarden

Tandborstappen som hjälper tusentals barn

Två pojkar sitter i soffan i pyjamas och tittar på I-paden.

I maj 2018 lanserade Folktandvården Sverige en gratisapp för barn: Rocka munnen. Syftet var att barn och föräldrar skulle få hjälp med den dagliga tandborstningen. Appen, som nu firar fem år, ligger fortsatt på topplistorna för familjeappar och har laddats ner nära 650 000 gånger.

När det blev tydligt att karies ökade hos yngre skolbarn gick de 21 regionerna i Sveriges folktandvårdsförening ihop för ett gemensamt krafttag för att bryta den trenden. Det behövdes ett lättillgängligt verktyg som på plats i hemmen kunde hjälpa familjer till en bättre tandhälsa.

– Vi behövde tänka nytt och fortsätta ta ansvar för att driva utvecklingen mot en tandhälsa i världsklass, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland.

Initiativet kom att bli en historisk digital satsning för svensk folkhälsa. Den har laddats ner nära 650 000 gånger, finns på flera topplistor över familjeappar och har vunnit pris som årets digitala välfärdsinnovation. Nu fyller Rocka munnen fem år.

Roligare vardagsrutin

Syftet med Rocka munnen var att göra en vardagsrutin till en rolig stund, som i sin tur uppmuntrar till goda levnadsvanor. Mer än vart tredje barn i åldrarna sex till nio år får inte hjälp av en vuxen att borsta tänderna och många familjer upplever att det blir tjat och konflikter kring tandborstningen, visar en undersökning som Sveriges folktandvårdsförening låtit göra.

– Många vårdnadshavare är inte heller medvetna om att barnen behöver hjälp med att borsta tänderna ända upp till cirka 10-12 års ålder. Först då har de den finmotorik som behövs för att kunna borsta på rätt sätt, säger Kerstin Gustafsson, tandläkare och samhällsodontolog och chef för munhälsoenheten för barn och unga i Östergötland.

En flicka och hennes pappa är i badrummet och borstar tänderna med rocka munnen på I-paden.
”Härligt spel som gör en av de mest tjafsiga stunderna på dagen lite lättare! Jag kan verkligen rekommendera spelet till alla med barn”, skriver en förälder på App Store.

Når hundratusentals tänder varje dag

Genom appen når folktandvården dagligen hundratusentals tänder.

– Nu ser vi dessutom att många andra aktörer använder appen i sina verksamheter, allt från BVC och förskolor till socialtjänst och familjecentraler, säger Kerstin Gustafsson.

Rocka munnen utvecklas och förbättras kontinuerligt efter önskemål från både föräldrar och omvårdnads- och tandvårdspersonal.

Mer om Rocka munnen

rockamunnen.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om appen och ladda ner den kostnadsfritt till din mobiltelefon.

Logga Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier