Årets FORSS-projekt kan minska behovet av kirurgiska ingrepp
Även om tandlossning minskar, är det fortfarande en vanlig inflammatorisk sjukdom som i värsta fall leder till förlust av tänder och lägre livskvalitet. I årets FORSS-projekt ska övertandläkaren Shariel Sayardoust vid specialisttandvården på Folktandvården Östergötland studera om ett tillägg av ett protein i samband med mekanisk behandling minskar på behovet av kirurgi.
Med sin studie hoppas Shariel Sayardoust få svar på om behandling med emaljmatrixprotein kan minska på behovet av kirurgi och förbättra resultatet av behandlingen för patienter med tandlossningssjukdomar.
– Visar sig vår hypotes stämma, innebär det färre kirurgiska ingrepp för våra patienter och vi parodontologer skulle inte behöva ägna lika mycket tid åt dessa ingrepp vilket skulle resultera i större patientgenomströmning och en förbättrad tillgång till specialistvård. I förlängningen en bättre munhälsa , säger Shariel Sayardoust.
I studien kommer omkring 150 patienter, som behandlas på specialistklinikerna för tandlossningssjukdomar i Linköping, Norrköping och Jönköping, att få ett tillägg med proteinet i halva munnen efter sin behandling av en tandhygienist.
– Vi räknar med att få ett ganska snabbt svar på vår undersökning. Ofta är dessa studier små, men i vår studie vänder vi oss till en bred patientpopulation och stor volym av patienter, och det gör att vi kan dra slutsatser av resultaten ganska omgående, fortsätter Shariel Sayardoust.
Första utvärderingen av studien ska göras efter sex månader och Shariel Sayardoust hoppas sedan att den är helt slutförd inom drygt två år.
Glad överraskning
Att Shariels projekt utsågs till årets FORSS-projekt kom som en överraskning för henne:
– Jag visst faktiskt inte att FORSS utsåg något årets projekt, men jag blev jätteglad, det här är mycket hedrande.
Shariel Sayardoust har sökt medel från FORSS flera gånger och fått det till sin tidigare forskning.
– FORSS är en fantastisk tillgång. Inte minst för att forskningsrådet stimulerar till samarbete över regiongränserna och bidrar till att vi får större patientunderlag till våra studier - vi vet ju att alla former av samarbeten kring forskning gör den bättre.
Shariel Sayardoust blev docent i februari och bytte arbetsgivare från Folktandvården i Jönköping till ett nytt jobb inom specialisttandvården på Folktandvården Östergötland. Två dagar i veckan kommer hon att ha patienter. De andra dagarna arbetar hon med forskning, som andjungerad vid Linköpings Universitet, och utveckling samt nationella uppdrag. Det nya jobbet ger henne möjlighet till att forska mer och till nya gränsöverskridande samarbeten, något som hon brinner för.
– Genom att samverka kan vi inom tandvården utföra stordåd, det som krävs är fungerande nätverk.
Fakta om: Forskningsrådet i Sydöstra Sverige, FORSS
FORSS övergripande syfte är att åstadkomma en förstärkt regional samverkan inom forskning och utveckling inom kliniska patientnära områden. En viktig princip för FORSS är att FoU-verksamhet ska bidra till att skapa samarbeten över länsgränserna, mellan såväl klinisk verksamhet som lärosäten.
Sammanlagt 117 ansökningar kom in till höstens utlysning. Av dessa var 51 ansökningar om FoU-anslag och bland dessa utses årets FORSS-projekt. Totalt delade FORSS ut drygt 31 miljoner kronor och av dessa gick drygt 12 miljoner kronor till nya FoU-anslag.
Forskningsrådet i Sydöstra Sverige, FORSS, har funnits sedan 1995 och är ett samarbete mellan Region Jönköping län, Landstinget i Kalmar län, Region Kronoberg och Region Östergötlands län samt Medicinska fakulteten Linköpings universitet, Linnéuniversitetet och Hälsohögskolan Jönköping University.
Publicerad