Folktandvården först ut som universitetssjukvårdsenhet
Folktandvården i Östergötland blir en universitetssjukvårdsenhet. Det är första gången en tandvårdsorganisation får denna status i Sverige.
— För mig handlar det om Folktandvården som kunskapsorganisation. Som patient ska man kunna känna sig trygg med att vi ligger i framkant vad gäller forskning och utveckling, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Östergötland.
Det är regiondirektören som i samråd med rektor på Linköpings universitet beslutat att Folktandvården i Östergötland får status som universitetssjukvårdsenhet – detta efter att verksamheten har granskats mot en uppsättning kriterier av bland annat universitetssjukvårdskommittén.
Ska driva utveckling
En universitetssjukvårdsenhet bedriver utbildning, klinisk forskning och innovationsarbete i nära samarbete med universitetet. Integrationen av forskning och klinisk vardag gör det möjligt att identifiera och fylla kunskapsluckor och snabbt föra ut resultaten i vården till nytta för patienterna.
— Vi vet att munhälsan har stor betydelse för den allmänna hälsan och för hälso- och sjukvården i stort, så det känns bra att kunna visa att vi är duktiga även akademiskt inom tandvården, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
I och med utnämnandet så blir Folktandvården i Östergötland den första tandvårdsorganisationen i Sverige som får status som universitetssjukvårdsenhet. I vissa regioner med odontologisk fakultet, till exempel Västra Götalandsregionen, är Folktandvården universitetstandvårdsenhet.
Publicerad