folktandvarden

Tandvårdsrädsla

Det är väldigt vanligt att man känner ett mer eller mindre starkt obehag inför ett tandvårdsbesök. Oavsett om du känner dig lite orolig eller har en stark fobi så kan och vill vi hjälpa dig.

Jag är tandvårdsrädd - vad ska jag göra?

Vi har ett par grundläggande tips för dig som känner oro inför tandvårdsbesöket.

Gå på besöket

Att undvika tandvårdsbesöken gör oftast rädslan värre. Gå på dina planerade besök, när du mår bra och ni kan ta det lugnt. Det är mycket bättre än att bli tvungen att gå akut när du har värk och mår dåligt.

Berätta att du är rädd

Vi vill gärna att du berättar om du är rädd eller orolig! Det öppnar för att vi tillsammans kan arbeta för att minska din oro. Bara att berätta om oron gör faktiskt ofta att den minskar.

Redan när du tar kontakt med tandvården kan du berätta hur du känner. Oavsett om du är lite orolig eller har en stark fobi - för oss är det inget konstigt och vi vill verkligen hjälpa dig. Det finns många saker vi kan göra för att underlätta din behandling, men det är svårt om vi inte vet hur du känner.

Kanske tycker du att det känns omöjligt att ens ta kontakt med tandvården. Då är ett tips att använda klinikens kontaktformulär på 1177.se och helt enkelt berätta precis som det är: att du känner stark rädsla och behöver hjälp att komma över tröskeln.

Psykologstöd

Har du en så allvarlig tandvårdsfobi att du har undvikit tandvården trots att du har besvär med din munhälsa? Då kan du få hjälp och stöd av en psykolog via Folktandvården. Berätta för personalen på din klinik om du tror att det är det du behöver.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Logga Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier