folktandvarden

Barn

Hur borstar man tänderna på en tvååring? Är det farligt med nattvälling? När kommer mjölktänderna och när ramlar de ut? Här hittar du sammanfattade råd och länkar för mer läsning på 1177.se. Längre ner på sidan finns information om vad som gäller när ditt barn börjar besöka Folktandvården.

Att ta hand om små tänder

De första mjölktänderna kommer ofta när barnet är mellan fem och åtta månader. Då är det dags att börja med tandborstningen. Att borsta tänderna på yngre barn är inte alltid så lätt, så utrusta dig med tålamod och envishet. Nya tänder är känsliga och drabbas lättare av karies, och det är viktigt att få fluor på dem två gånger om dagen.

Matdags?

Många barn är tveksamma till ny mat. Som förälder är man kanske nöjd med att barnet äter över huvud taget, och det är helt okej. Men det finns några enkla saker man kan tänka på: drick vatten, ge tänderna tid att vila mellan målen och låt godis och kakor vara till festliga tillfällen. Nattvälling är inte så bra för tänderna, men om det är det enda sättet att få barnet att sova så har vi full förståelse. Med tiden kanske det går att byta ut nattvällingen mot vatten?

Någon gång mellan fem och sju år börjar barnet få sina första permanenta tänder. Nya tänder är extra känsliga för angrepp av bakterier och syra. Ta väl hand om dem - tänk på att ditt barn ska ha dem i resten av sitt liv.

Läs mer på 1177.se

Filmer

Ibland är det lättare att se en film än att läsa en instruktion - och tandborstning på barn kan vara ett sådant tillfälle. Hur håller jag barnet? Hur kommer jag åt alla tandytor? Tips och exempel ser du i filmerna nedan.

Du kan se filmerna med arabisk, somalisk eller engelsk text i den här spellistan på Youtube. Länk till annan webbplats.

Dags att besöka Folktandvården

När ditt barn är 18 månader kallar vi till en kontroll där vi pratar om mat, dryck och tandborstning. Vid undersökningen kan du ha barnet i knät medan vi försiktigt lyfter lite på läppen och tittar på barnets tänder. Syftet är att tidigt fånga upp barn som kan behöva lite extra stöd för tandhälsan, och därför är 18 månaders-kontrollen obligatorisk för alla barn i Östergötland.

När ditt barn fyller tre år får du välja om du vill att barnet ska gå hos oss i Folktandvården eller till en privat vårdgivare. Därefter kommer barnet att besöka tandvården med bestämda mellanrum. Barn som har risk för att utveckla karies får besöka tandvården oftare.

Folktandvårdens maskot Långöra

Vi vill att ditt barn trivs hos oss

Vi ser ditt barns tidiga besök hos oss som en viktig inskolningsperiod, där fokus ligger på att ditt barn ska känna trygghet och nyfikenhet. Att undvika framtida tandvårdsrädsla är väldigt viktigt och en del av vårt arbete med barn och unga.

För att göra besöket hos Folktandvården roligare har vi vår maskot Långöra till hjälp. Han finns hos oss på kliniken, han har en egen pysselbok för de lite större barnen och han följer med din treåring hem i form av ett kramvänligt gosedjur. Långöra har till och med ett eget hus - Tandhuset som finns i Hageby, Norrköping och Skäggetorp, Linköping. Hit kan barn få komma som behöver extra stöd av olika anledningar.

Läs mer om tandvårdsbesök

sad

Gör tandborstningen till en lek

Gör som hundratusentals smarta föräldrar och ladda ner Folktandvårdens app Rocka munnen.

Ladda ner Rocka munnen
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Logga Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier