folktandvarden

Vuxna

Friska tänder börjar hemma. Här får du tips om egenvård och information om vanliga tandsjukdomar och vad de beror på.

Det viktigaste jobbet gör du hemma

Har du redan en god munhälsa som du vill behålla? Eller har du problem med dina tänder som du vill bli av med? Oavsett så är det viktigaste jobbet det du gör hemma. Vi finns här för dig när du behöver sjukdomsbehandling, men karies och parodontit är livsstilssjukdomar som bara kan botas med hjälp av goda vanor i livet.

Läs mer på 1177.se

Egenvård

De grundläggande principerna för god munhygien känner du säkert till. Borsta tänderna två gånger om dagen med två centimeter fluoridtandkräm, borsta minst två minuter och låt tänderna vila från mat två timmar efter tandborstning. Vi brukar kalla det 2+2+2+2.

Men teknik är också viktigt, särskilt om du har någon form av besvär i munnen. I filmerna nedan får du tips och instruktioner för hur du använder eltandborste, vanlig tandborste och tandtråd. Filmerna har tagits fram av Folktandvården i Västragötalandsregionen. Du kan välja att titta på filmerna i helskärm och att visa eller inte visa textning.

Eltandborste

Tandborste

Tandtråd

Tandsjukdomar

Har du fått veta att du har drabbats av en tandsjukdom? Vill du veta mer om hur tandsjukdomar uppstår och hur de kan behandlas? Läs mer om karies, parodontit och andra sjukdomstillstånd på 1177.se:

Senast uppdaterad

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Till startsidan för Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier