folktandvarden

Unga

Vi vet att du tycker det är viktigt med fina tänder. Oftast hänger fint och friskt ihop och är inte så svårt att uppnå, det viktigaste är ju att du borstar dina tänder. Här kan du också läsa om tandställning, nikotin och goda vanor för en frisk och fräsch mun.

Rena tänder

Visst känns det skönt att ha rena, friska tänder utan hål och gula fläckar? Det är inte så svårt att fixa - att borsta ordentligt och undvika till exempel läsk och energidryck räcker långt.

Läs mer på 1177.se

Nikotin

Visste du att tandvården har i uppdrag att hjälpa människor att bli nikotinfria? Det har förstås att göra med att både cigaretter och snus skadar munnen och har allvarlig påverkan på hela kroppen. När man växer upp har man en regelbunden kontakt med tandvården och vi kan ge dig stöd på många olika sätt att bli eller förbli nikotinfri.

"Tobaksfritt"

En uppsjö av produkter marknadsförs idag som "tobaksfria", men vitt snus och e-cigaretter innehåller nikotin som alltid utvinns från tobaksplantan. Dessutom innehåller de ofta betydligt mer nikotin än vanligt snus och cigaretter, och därmed starkt beroendeframkallande.

Produktutveckling och marknadsföring av vitt snus och e-cigaretter riktar sig till dig som är ung och anledningen till detta är enkel: när bruket av vanligt snus och cigaretter går ner behöver tobaksföretagen rekrytera nya nikotinister. Och de har bestämt sig för att det är du som är ung, och enligt dem påverkansbar, som ska bli beroende och fortsätta köpa deras produkter resten av livet. Kommer du att gå med på det?

Behöver du hjälp?

Du som redan känner att du har fastnat i ett nikotinbruk och vill ha hjälp att sluta kan ta hjälp redan idag. Via tobaksavvänjningsmottagningen bokar du tid för ett digitalt möte med en tobaksavvänjare. Vid mötet bestämmer ni hur just du vill ha hjälp: digitalt eller fysiskt, enskilt eller i grupp. En tobaksavvänjare kan ge dig en mängd olika verktyg som har bevisad positiv effekt för den som vill sluta med nikotin.

Boka tid här:

Tobaksavvänjningsmottagningen Länk till annan webbplats.

Varför är nikotin dåligt?

Nikotin är ett akuttoxiskt preparat. Den skada som nikotin orsakar är densamma oavsett vilken produkt du använder. Här kommer ett urval av skadeverkningar.

Nikotin...

  • kan orsaka kvarstående förändringar i hjärnans nervceller och påverka områden i hjärnan som styr beteende och känslor och till exempel bidra till depression.
  • är förknippat med försämrade kognitiva förmågor såsom minne, uppmärksamhet, koncentration, inlärning och impulskontroll, och kan öka risken för psykisk ohälsa.
  • kan ge ökad kärlstyvhet, vilket är förknippat med ökad risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt.

Läs mer här:

Hjärt- lungfonden Länk till annan webbplats.

Inom tandvården ser vi också att allt snus, även vitt, orsakar skador på slemhinnorna i munnen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Logga Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier