folktandvarden

Tandställning

När behöver man tandställning? Det är jätteviktigt att ditt bett fungerar bra, men några sneda tänder gör ingenting - det är sådant som gör ditt leende unikt just för dig. Här kan du läsa mer om när det är aktuellt med tandställning. Du som redan har eller har haft tandställning hittar också goda råd om hur du bäst tar hand om den och dig.

När får man tandställning?

Om du har en bettavvikelse av någon form är det vanligt att vi upptäcker den relativt tidigt. I sällsynta fall rör det sig om en bettavvikelse som måste åtgärdas med en gång för att inte orsaka problem i din mun, men i de allra flesta fall fortsätter vi helt enkelt att observera vid varje undersökning hur ditt bett växer.

Om du behöver tandreglering så påbörjas den oftast i övre tonåren när ditt bett har vuxit till sig. Tandreglering är kostnadsfri till och med det år du fyller 23 år.

Du måste ha rena tänder

En absolut förutsättning för att du ska få tandställning är att dina tänder är rena och kariesfria. Anledningen till det är att en tandställning ökar risken för karies. Så ta hand om dina tänder om du vill få tandställning framöver!

För dig som har fått veta att du har en bettavvikelse

Din tandläkare visar foto och röntgen på ditt bett för en specialist i tandreglering. Om det inte finns något akut behov av att åtgärda bettet så blir du satt på bevakningslista. Det innebär att vi fortsätter att hålla koll på ditt bett och att det kan bli aktuellt med tandreglering längre fram.

Vad händer nu?

Vi håller koll på ditt bett vid varje undersökning på din vanliga tandvårdsklinik. Om bettavvikelsen blir större så meddelas specialisttandläkare inom tandreglering. Om bettavvikelsen blir mindre kan det bli så att du tas bort från bevakningslistan eftersom det inte längre är aktuellt med tandreglering.

Du kan också tas bort från listan om

  • du inte vill ha tandställning
  • du har karies (hål i tänderna)
  • du har för dålig munhygien för att kunna behandlas med tandställning.

Utredning och behandling

Om bettavvikelsen kvarstår kommer vi inom några år utreda ditt behov av tandreglering. Specialisten gör då en ny bedömning av ditt bett för att se om bettavvikelsen är tillräckligt stor för att få kostnadsfri tandreglering. Specialisten kontrollerar också om du har karies, om du håller tänderna rena och om du fortfarande vill genomgå tandreglering. Om alla krav uppfylls påbörjas behandlingen, som normalt sett är avslutad efter två till tre år.

Observera

Att du ringer till Folktandvården leder inte till att du får komma in tidigare.

I Region Östergötland finns inga privata vårdalternativ för kostnadsfri tandregleringsbehandling. Väljer du en annan vårdgivare så får du själv bekosta din behandling.

För dig som fått tandställning

Känns det konstigt och ovant i munnen? Det brukar de flesta tycka, men du vänjer dig snabbt. I början kan det spänna i tänderna och göra ont när du tuggar. Det är helt normalt och brukar gå över inom en vecka.

Du kan också få skavsår innan munnen vant sig vid tandställningen. Då kan det hjälpa att sätta lite vax på de delar som skaver. Skavsåren läker på ett par dagar.

Borsta, borsta, borsta...

Det allra viktigaste när du har tandställning är att hålla tänderna rena och tandköttet friskt. Kom ihåg 2+2+2+2: Två centimeter tandkräm, två gånger om dagen, borsta i minst två minuter och låt tänderna vila minst två timmar efter tandborstningen innan du äter något igen. Läs mer på 1177 om hur du håller tänderna rena Länk till annan webbplats..

Var snäll mot din tandställning

Undvik sura och söta drycker, och var försiktig med sådant som är segt och hårt. Annars kan tandställningen gå sönder. Undvik helst också att bita på naglarna, tugga på pennor och liknande.

För dig som tagit bort tandställningen

När du har tagit bort tandställningen kan du få en retentionsskena eller en retentionsplåt, för att ditt reglerade bett ska stabilisera sig och fortsätta se fint ut.

Att använda retentionsskena eller retentionsplåt

Du får nu själv ta största ansvaret för att behålla det fina resultat vi uppnått. Det gör du genom att använda skenan/plåten på rätt sätt.

  • Använd skenan/plåten varje natt i minst två år. Plåten ska du de första dygnen använda dygnet runt.
  • Rengör skenan/plåten med tandborste, ljummet vatten och eventuellt tvål. De går inte att koka.
  • Förvara alltid skenan i burken (utan vatten) när du inte har den i munnen. Plåten förvarar du fuktigt.
  • Ta alltid med dig skenan/plåten när du kommer till oss för kontroll.

Om din tandställning eller retentionsapparatur går sönder

Ibland är oturen framme även om man är försiktig. Ring så snart som möjligt om något lossnar eller går sönder så hjälper vi dig.

Linköping: 010-105 95 30

Motala: 010-105 99 44

Norrköping: 010-105 95 15

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Relaterade länkar

Vad är det som avgör om man får tandställning? Vi följer konkreta kriterier för en jämlik bedömning. Du kan ta del av dem här: Ortodontiskt urvalsinstrument Länk till annan webbplats.

Läs mer om tandreglering på 1177.se Länk till annan webbplats.

Tips om rengöring

Hur man rengör en fastsittande tandställning (film från Folktandvården Stockholm)

Hur man rengör en avtagbar tandställning (film från Folktandvården Stockholm)

Logga Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier