folktandvarden

Tandställning

Här hittar du information och tips om vad som händer innan, under och efter en tandregleringsbehandling. När får man tandställning? Hur känns det att ha tandställning och hur tar jag hand om den? Och vad händer när jag får ta bort min tandställning?

När får man tandställning?

Om du har en bettavvikelse av någon form är det vanligt att vi upptäcker den relativt tidigt. I sällsynta fall rör det sig om en bettavvikelse som måste åtgärdas med en gång för att inte orsaka problem i din mun, men i de allra flesta fall fortsätter vi helt enkelt att observera vid varje undersökning hur ditt bett växer.

Om du behöver tandreglering så påbörjas den oftast i övre tonåren när ditt bett har vuxit till sig. Tandreglering är kostnadsfri till och med det år du fyller 23 år.

Vad är det som avgör om man får tandställning?

Vi följer konkreta kriterier för en jämlik bedömning. Du kan ta del av dem här: Ortodontiskt urvalsinstrument Länk till annan webbplats.

Du måste ha rena tänder

En absolut förutsättning för att du ska få tandställning är att dina tänder är rena och kariesfria. Anledningen till det är att en tandställning ökar risken för karies. Så ta hand om dina tänder om du vill få tandställning framöver!

För dig som har fått veta att du har en bettavvikelse

Din tandläkare visar foto och röntgen på ditt bett för en specialist i tandreglering. Om det inte finns något akut behov av att åtgärda bettet så blir du satt på bevakningslista. Det innebär att vi fortsätter att hålla koll på ditt bett och att det kan bli aktuellt med tandreglering längre fram.

Vad händer nu?

Vi håller koll på ditt bett vid varje undersökning på din vanliga tandvårdsklinik. Om bettavvikelsen blir större så meddelas specialisttandläkare inom tandreglering. Om bettavvikelsen blir mindre kan det bli så att du tas bort från bevakningslistan eftersom det inte längre är aktuellt med tandreglering.

Du kan också tas bort från listan om

  • du inte vill ha tandställning
  • du har karies (hål i tänderna)
  • du har för dålig munhygien för att kunna behandlas med tandställning.

Utredning och behandling

Om bettavvikelsen kvarstår kommer vi inom några år utreda ditt behov av tandreglering. Specialisten gör då en ny bedömning av ditt bett för att se om bettavvikelsen är tillräckligt stor för att få kostnadsfri tandreglering. Specialisten kontrollerar också om du har karies, om du håller tänderna rena och om du fortfarande vill genomgå tandreglering. Om alla krav uppfylls påbörjas behandlingen, som normalt sett är avslutad efter två till tre år.

Observera

Att du ringer till Folktandvården leder inte till att du får komma in tidigare.

I Region Östergötland finns inga privata vårdalternativ för kostnadsfri tandregleringsbehandling. Väljer du en annan vårdgivare så får du själv bekosta din behandling.

För dig som fått tandställning

Känns det konstigt och ovant i munnen? Det brukar de flesta tycka, men du vänjer dig snabbt. I början kan det spänna i tänderna och göra ont när du tuggar. Det är helt normalt och brukar gå över inom en vecka.

Du kan också få skavsår innan munnen vant sig vid tandställningen. Då kan det hjälpa att sätta lite vax på de delar som skaver. Skavsåren läker på ett par dagar.

Här kan du läsa allt som är värt att veta om din tandställning:

Information om tandställning Länk till annan webbplats.

Rena och friska tänder med tandställning

Runt metallfästena på din tandställning fastnar det lätt bakterier och då ökar risken för karies (hål i tänderna). Karies kan orsaka fläckar som inte går inte att ta bort.

Du måste därför borsta tänderna noga morgon och kväll med fluortandkräm. Undvik sötsaker, småätande och andra drycker än vatten mellan måltiderna. Läsk, juice och energidryck innehåller syror som fräter på tänderna och kan också innehålla socker som ger hål i tänderna.

Borsta, borsta, borsta

Bilder som visar hur tandborsten ska ligga mot tänderna när man borstar

Borsta över, under och på tandställningen. Borsta till sist tuggytan och insidan av tänderna. Använd en liten, mjuk tandborste, till exempel TePe Select Soft. Det går också bra att använda eltandborste.

Bilder som visar hur en mellanrumsborste används för att rengöra tänder och tandställning

Använd en mellanrumsborste eller en enbindelsborste för att få rent mellan fästena på tandställningen.Vi rekommenderar TePe Angle vinklad mellanrumsborste 0.7 mm (gul, med handtag) eller TePe Interspace Soft. Borstarna finns att köpa på nätapoteken, men de finns inte alltid i fysiska butiker.

Bilder som visar tänder som har färgats för att upptäcka plack, samt en rekommenderad produkt för detta ändamål.

Kontrollera att du fått rent genom att färga in tänderna regelbundet tills du lärt dig tandborsttekniken. Vi rekommenderar TePe PlaqSearch. När du borstat klart; tugga på en tablett, skölj noga och spotta ut. Titta i spegeln; röd och blå färg visar var du missat och behöver borsta extra noga. OBS! Följ anvisningarna på paketet då det finns risk för fläckar på kläder.

Bild på två preparat för fluoridsköljning.

Använd fluoridskölj med 0.2 % natriumfluorid (NaF) 1-2 gånger om dagen efter måltid för att stärka tänderna. Skölj en minut och spotta sedan ut vätskan. Det finns många fluoridskölj på marknaden, till exempel Flux 0,2 % och Dentan 0,2 %.

Var snäll mot din tandställning

Undvik sura och söta drycker, och var försiktig med sådant som är segt och hårt. Annars kan tandställningen gå sönder. Undvik helst också att bita på naglarna, tugga på pennor och liknande.

För dig som tagit bort tandställningen

När tandställningen är borta ska tänderna hållas kvar i det nya läget. Detta görs med någon form av ”retention” — en avtagbar plastskena som används på nätterna och/eller en tunn metalltråd som limmas direkt på baksidan av framtänderna.

Du har nu själv ansvaret för att behålla ditt fina resultat genom att använda den retention du fått på rätt sätt.

Använd i minst två år

Du ska använda din retention i minst två år, så att tänderna hinner stabilisera sig i det nya läget. Tänderna förändras sedan med åren, oavsett om du har haft tandställning eller inte. Om du vill vara säker på att behålla ditt resultat kan du välja att behålla din retention längre tid än två år.

Underhåll och reparation

Underhåll och reparation av din retention är kostnadsfritt i två år efter avslutad tandställningsbehandling för dig som är yngre än 23 år. Därefter betalar du själv för underhåll, reparation och omgörning av retention.

Ungdomar som själva har betalat sin tandställning och vuxna har ett års kostnadsfritt underhåll och reparation.

Såhär sköter du din plastskena

  • Använd plastskenan varje natt.
  • Rengör skenan varje morgon med tandborste, tvål och ljummet vatten. OBS! Den går inte att koka.
  • När du inte har skenan i munnen ska den förvaras en burk. Skenan kan ligga torrt i burken. Diska burken dagligen.
  • Ta alltid med skenan när du kommer till tandvården.
  • Låt inte din hund komma åt skenan för då kan den bli sönderbiten.
  • Det är OK om det blir mindre hål på skenan, men spricker den ska du kontakta tandvården för att få en ny.

Såhär sköter du din limmade tråd

  • Gör noga rent runt tråden. Borsta noga och använd tandstickor eller mellanrumsborstar under tråden.
  • Om tråden lossar helt eller från någon tand – ring tandvården.
  • Om tråden lossar helt – spara den och ta med den när du kommer till tandvården.
  • Om tråden lossar upprepade gånger är det ofta bättre att ersätta tråden med enbart plastskena.
  • Var uppmärksam på om någon tand flyttat sig eller om tandköttet drar sig tillbaka. Om detta händer ska du kontakta tandvården.

Kontakt

Under det första året efter avslutad tandställningsbehandling är det specialisttandvården du ska kontakta om du får några problem med din retention.

När det gått mer än ett år sedan du avslutad tandregleringsbehandlingen tar du istället kontakt med din ordinarie tandläkare vid eventuella problem med din retention.

Kontaktuppgifter till specialisttandvården:

Linköping: 010-105 95 30

Motala: 010-105 99 44

Norrköping: 010-105 95 15

Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Logga Folktandvården Östergötland

En del av Region Östergötland

Folktandvården Östergötland

Region Östergötland
581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier